lunes, 19 de enero de 2015

Poesia Infantil

ANTONIO MACHADO

Antonio Machado Ruiz (Sevilla, 26 de juliol de 1875 - Cotlliure, 22 de febrer de 1939)
Va ser un poeta espanyol, el més jove representant de la Generació del 98. La seva obra inicial, de cort modernista, va evolucionar cap a un intimisme simbolista amb trets romàntics, que va madurar en una poesia de compromís humà, d'una part, i de contemplació gairebé taoísta de l'existència, per una altra; una síntesi que en la veu de Machado es fa ressò de la saviesa popular més ancestral. Dit en paraules de Gerardo Diego, «parlava en vers i vivia en poesia». Va ser un dels distingits alumnes de la ILE, amb els idearis de la qual va estar sempre compromès. Va morir en l'exili en l'agonia de la Segona República Espanyola.


PROVERBIOS Y CANTARES


Realització del recital de poesia "Proverbios y cantares". Universitat de Lleida. Grau Educació Infantil. Aprenentatge i llengues de la lectoescriptura III

I
El ojo que ves no es
ojo porque tú lo veas;
es ojo porque te ve.

II
Para dialogar,
preguntad primero; 
después...escuchad,

VIII
Hoy es siempre todavía.
     
XIV
Nunca traces tu frontera,
ni cuides de tu perfil;
todo eso es cosa de fuera.

XV
Busca a tu complementario,
que marcha siempre contigo
y suele ser tu contrario.

XIX
A la vera del camino
hay una fuente de piedra,
y un cantarillo de barro,
-gluglu- que nadie se lleva.




"LECCIONES DE POESIA PARA NIÑOS INQUIETOS"

LUIS GARCIA MONTERO

Aquest llibre no és de poesia, encara que conté alguns poemes. És un llibre en el qual un poeta es dirigeix als nens per convidar-los a mirar al voltant i pensar. La posició del poeta és la d'un mestre que ajuda a l'aprenent i li condueix amb indicacions, reflexions i exemples. No hi ha propostes sobre la tècnica de la poesia sinó sobre la predisposició necessària i l'estat mental que ha de tenir qualsevol que es plantegi escriure. Hi ha una reflexió ètica i estètica sobre l'escriptura. Encara que el llibre es dirigeix als nens, és recomanable també per a pares, mestres i bibliotecaris.




Títol: Lecciones de poesia para niños inquietos
Autor: Luis Garcia Montero
Editorial: Comares
Any i Lloc: 1999, Granada (Reedició 2001)
Il·lustrador: Luis Garcia Montero






POESIES AMB SUC. ANTOLOGIA DE POESIA PER A INFANTS

MIQUEL DESCLOT


Miquel Creus, conegut amb el pseudònim de Miquel Desclot, va néixer al barri del Clot de Barcelona el 20 de març de 1952, va estudiar en el col·legi Sant Pere Claver, una filial de l'Institut Ausiàs March regida pels jesuïtes. Va estudiar Filologia catalana a la Universitat de Barcelona
És poeta, escriptor i traductor, també escriu llibrets d'òpera. Ha estat professor universitari entre 1975 i 1992, a Bellaterra (UAB) i Durham (Anglaterra).
L'any 1992 va deixar la docència per dedicar-se plenament a la literatura. Amb més de quaranta llibres escrits per a nens i joves, entre les seves publicacions destaquen Cançons de la lluna al barret (1978), un dels seus primers poemaris, Juvenília (1983), Com si de sempre (1978) o Fantasies, variacions i escapoleix (2006). Les seves traduccions o versions recollides en Per tot coixí els herbes. De la lírica japonesa (1994) i, més recentment, De tots els vents (2004), constitueixen veritables creacions poètiques. La seva obra poètica es troba en nombroses antologies. És membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Títol: Poesies amb suc. Antologia de poesia per a infants
poesies amb suc: amtologia de poesia per infants-miquel desclot-9788424628321Autor: Miquel Desclot 
Editorial: GALERA
Any i lloc: 2007, Barcelona
Il·lustradora: Mercé Galí

Recull de poemes. Aquesta obra, editada per La Galera, conté una estupenda i molt bona selecció de poetes i poemes d'arreu del món (catalans, anglesos, bascos, italians, francesos, etc.), a manera d'un diccionari internacional de poesia infantil. La selecció està a càrrec de Miquel Desclot. S'hi ha recollit una mostra de l'obra, de vegades inèdita, de més de vuitanta autors.

Poesies amb suc és una excel·lent aportació al gènere poètic, obri les portes a la poesia escrita per a infants en altres tradicions, dona a conèixer autors un tant desconeguts entre els nostres lectors infantils. Més de 300 poemes de tot tipus de temàtica, embellits per les il·lustracions de Mercè Galí.

La distribució per centres d'interès s'acompanya d'un índex dels autors seleccionats i de la bibliografia de la qual s'ha partit. El llibre és una bona eina per a educadors, però també un diccionari de poetes per a infants.
Un llibre de consulta i lectura obligada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario